söndag 30 januari 2011

Hö, massor med hö.

Märta har två, splitter nya, små söta framtänder i överkäken och har, som Irene lite krasst uttryckte det, "inte direkt förlorat nån vikt...". Märta är inte mycket för transportsällskap (vilket alla sorkar hon delat kupé med bittert fått erfara), så idag drog vi till Eragons bara hon och jag för tandcheck (bara Märta) och umgänge (båda två). Märta hade störtkul på golvet med Karma och Kurran! Sorkar är inte gjorda för att sitta i bur... Jag längtar till sommaren då de kan knalla omkring utomhus!

Annars handlar det mesta om hö här hemma...

Untitled from cavycritters on Vimeo.



Untitled from cavycritters on Vimeo.


Vi har ju kört med strö, inte fleece, i nya billyburen vilket inneburit att vi kan ha hö höverallt något som är OÄNDLIGT uppskattat. Sorkarna riktigt gräver ner sig i höet och njuter. Bosse är allra gladast. Sorkmormor och jag satt i soffan häromdan när det började vissla i buren

Sorkmormor - Vem är det nu som är sur?
Jag- Det där är inte "jag vill inte ligga, Bosse-pipet" Det är Bosse själv som är överlycklig över att han har hö.
Sorkmormor-Har du just gett dom nytt?
Jag- Nej, han inser lite då och då att han har hö och blir överlycklig över det. Hysteriskt gulligt!
Sorkmormor- Det låter inte särskilt maskulint...

tisdag 25 januari 2011

Skriker så öronen fladdrar...


Öronfladder from cavycritters on Vimeo.

I ett trevligt hörn på Eragons finns specialenheten "Eragons gruppboende för något opassliga sorkar". Där bor älsklingen Clark Kent som bara var skinn och ben (och inte särskilt mycket päls...) när han såldes som ormmat i somras. Egentligen är det galet, inte bara själva idén att mata ett djur med ett levande, ångestfyllt annat utan även frågan om vem tusan som vill ge sitt långa husdjur en sjuk, mager gnagare med ohyra och rumpan full med bajs att äta? "Bon apetit, Sir Vääs! Jag hoppas du uppskattar det magra köttet och skabbkryddningen!" Sjukt....

Hur som helst... där bor alltså Clark Kent, hans tjej Lois Lane som haft en hjärnblödning och är allmänt sned och numera även Farmor, en rar liten teddy som tydligen inget hör. Under rådande boendeförhållanden är det inget problem att inte höra när det prasslar med höpåsen, för det gör Lois Lane. Vad Lois Lane saknar i balans tar hon igen med råge i röstkategorin. Jag höll på att skratta ihjäl mig åt hur öronen fladdrade...

-----
Märta verkar rätt obekymrad över avsaknaden av framtänder. Imorde när jag kom ner hade hon forcerat sitt staket och satt med de andra. Det gjorde ju egentligen ingenting, staketet fanns ju mest till för att inte Bosse skulle käka upp alla Märtas pellets. Intressant nog är Märta själv inte särskilt intresserad av pellets nu när hon får hur mycket hon vill...

måndag 24 januari 2011

Karmas dejt och Märta update

Jag var uppe tre gånger i natt för att kolla så att Märta inte dött av nån form av posttraumatisk chock. För att locka fram henne skar jag tunna stavar gurka som hon glatt smaskade i sig. Det gjorde Bosse, Kid och Mette-Marit också, de hälsar att de nog kan vänja sig vid att Märta tappat tänderna... Märta själv bor i en etagesvit i norra delen av buren med en ständig buffe bestående av rivna grönsaker, klippt hö, pellets (sic!), kligröt och fibergi.

Förutom fallolyckan hade vi väldigt trevligt på Eragons igår. Nykastrerade Karma fick träffa sorkkvartettens mesta mansslukerska, Mette-Marit. De är rätt lika, eller hur?

Det orangea arvegodset var egentligen till lille Clark Kent, men när jag gosade lite med Karma hade han väldigt kalla tassar, så han fick ha mössan i sin bur. Han hoppade rätt in och lämnade den sen inte förrän Mette-Marit kom på besök. Fleece är gott om magen på en som är nyopererad...

"Va? En tjej? "

"Tjenare pinglan!"

"Vill du vill prova min sköna säng?"

"Du luktar gott! Ska vi hångla?"

" Om du frågar hon den långa kanske du kan få mitt nummer... Skicka moroten, förresten"

Eh... du skulle inte kunna tänka dig att lämna oss ifred en stund? Lite jobbigt att dejta inför publik...

söndag 23 januari 2011

Stackars Märta...


Innan ni får hjärtat i halsgropen vill jag bara säga att Märta mår bra och har hälsan, det hon saknar är två framtänder...

Vi tog oss till Eragons idag, jag och sorkkvartetten, för att hälsa på och låta Irene titta på Märtas rygg, som haft en liten kal fläck ett par veckor. Jag var rätt säker på att det var Bosse som dragit henne i pälsen när han försöker göra småbossar, trots testikelavsaknad, och det trodde Irene också, men lite svampolja har ju aldrig skadat nån. Sen vet jag inte riktigt vad som hände, men hon måste blivit rädd för något och flög ur famnen på mig, ner på golvet. Jag tror både mitt och Irenes hjärtan stannade, första tanken var naturligtvis "låt henne inte ha brutit ryggen!", men det hade hon tack och lov inte...

Jag lyfte in henne till kompisarna för att vi båda skulle få hämta oss ifrån chocken och lite senare såg jag att hon hade blod på läppen. Då var det skönt att inte vara ensam hemma, utan vara på Eragons. Jomenvisst, en tand var av och en var så lös att Irene petade bort den. Sorkgudars skymning så hemskt det kändes... Tänderna ska tydligen växa ut på ett par veckor och tills dess blir det obegränsat med fibergi, pellets, critical care och rivna grönsaker - men bara i famnen eller i enkelrum. Jag har återigen blivit utskrattad för att jag undrat om Bosse kanske ändå är lite för smal. Sanningen är att Bosse är rätt benig på ovansidan, man ser tydligt höftbenen, men inte särskilt benig på undersidan... Ingen pellets åt Bosse, alltså.

Märta kollar om nykastrerade Karma tycker att hon är snygg trots oljig rygg och tandbrist.

tisdag 18 januari 2011

Sorksaker

Jag får en del frågor om var jag köper sorkarnas grejer...

Tomteluvegömman kom från Hammocky Hammocks och är väldigt fin och välgjord. Vi kommer definitivt testa fler av deras grejer! Att hela vinsten går till smådjursomplaceringar är ett stort plus.

Gömmorna med öron/renhorn kommer från Piggy Palace och är populära. Vi har fina sängar därifrån också.

Den blå/turkos sovsäcken och matchande tunneln kommer från en engelsk tjej som annonserade på ett forum om sorksaker till salu för att stötta omplaceringar med veterinärkostnadsbidrag.

Många av sorkarnas sängar, tunnlar och sovsäckar har jag sytt själv med mönster från en tysk hemsida. En hel del har också sålts genom Eragons och det kan hända att det blir fler tillsalu där, men håll inte andan, det kan dröja... länge.

onsdag 12 januari 2011

Mardröm och hö-prenumeranter

I natt hade jag mitt livs första marsvinsrelaterade mardröm. När jag kom ner för att morgonmata (i drömmen då alltså...) hade alla fyra sorkarna var sitt stort sår på ryggen, precis likadant som det stackars Jeanne hade när hon kom till Eragons. Huga, ångest och skräck... När jag sen väl vaknade på riktigt fick det bli en riktigt god sorkfrukost för att fira att det bara var en elak dröm, i alla fall för mina.

Såhär såg kvällsmåltiden ut förmina små höprenumeranter! Japp, alla fyra är i bild... leta lite så ser ni Mette-Marits nos!

söndag 9 januari 2011

"Home Squeek Home"


Det låg ett brev i brevlådan häromdagen adresserat till "Herr Bo Sork m. familj". Bara kuvertet fick mig och le, det är fantastiskt roligt att det finns andra som är lika tramsiga med sina sydamerikanska gnagare som jag är. Visst är det väl så att när många är sork-tramsiga så blir det normalt?

Det tjusigt addresserade kuvertet innehöll ett vykort från en semestrande Julgrisen och en korsstygnsbroderad väggbonad i sorkstorlek. Jag väntade tills burstädningen idag med att sätta upp den, nog bidrar den till hemtrevnaden? Hmmm, jag inser när jag tittar på fotot nedan att jag tänkt att hänga bonaden utom räckhåll för sorktänder, så jag får nog flytta upp den något imorgon. De kan bli förskräckligt långa när de lägger manken till!

En av sorktunnlarna blev en finfin spång mellan hyllorna. Jag hann inte ens få fleece på hyllorna och spången innan samtliga flickor provat. Nu med fleece springer även Bosse förnöjt fram och tillbaka!

fredag 7 januari 2011

Hö-taxi!


Har jag nämnt att sorkarna älskar hö? Sorkarna ÄLSKAR hö och det fina med det är att hö är riktig sorksupermat. Det håller dem sysselsatta och mätta, håller tänder i schack och magen i trim. Det är ungefär som att jag skulle vara helt besatt av grovt knäckebröd istället för choklad...
Jag har tänkt mer på hö sen jag blev med sorkar än jag trott varit möjligt. Hur är höet, hur får jag tag i det, hur får jag hem det? Nu kan vi andas ut, höproblemet är löst för all framtid. Hurdå? Eragons Omplacering har startat en hötaxi! Balar med finfint hö levererade hem till dörren!

Det hela är mycket enkelt, man skickar ett mail till info@eragons.se med namn, adress och en beskrivning av var balen (som levereras i en papperssäck) ska ställas. Leverans sker på dagtid, två gånger i månaden. Kostnaden, inklusive leverans, är 100 kr (man får faktura med leveransen och har 10 dagar på sig att betala). Jag försökte övertala leverantören om att 100 kr för en hemlevererad höbal var sjukt billigt och att jag gärna betalat det dubbla, men jag tror att leverantören ser höleverans åt sorkar, speciellt eragonssorkar, mer som ett kall än en affärsverksamhet.

Hö-taxin kommer dessutom extraknäcka som spån-taxi. En stor spånbal kostar 130 kr, i övrigt fungerar det precis som med hö!

Sorkarna och jag ger hö-taxin tolv tassar upp!

Sorkkvartetten och jag fick en höbal med leverans, inte för att skriva ett reklaminlägg utan för att leverantören hotade med att slå mej (inte sorkarna) om vi betalade för den. Detta är dock en strikt engångsföreteelse. Alla uttryckta åsikter är våra egna.

torsdag 6 januari 2011

Lookalike

Jag vill bara klargöra att marsvinskillen Kim på Eragonssidan "marsvin som söker nya hem" INTE är en tillbakalämnad Bosse med nytt namn. De är bara ruskigt lika... Bosse är en riktig toppenkille tycker jag och brudarna (ja, okej, Kid är inte mycket för Bosse...) och vi kan varmt rekommendera en "Bosse" till vem som helst!

lördag 1 januari 2011

Gott nytt år och röd ny bur!

Sorkarna skålade in det nya året inte bara i rött äpple, gurka och italienskodlad morotsblast, utan även i en sprillans ny bur! Det är en förkortad rea-Billy med vaxduksbotten och de verkar trivas med sin nya omgivning. Fleece är fantastiskt som underlag eftersom man, om man har utrymmet, kan ge sorkarna jättehagar utan att behöva ha en egen återvinningscentral. Nu finns inte riktigt samma utrymme som i Linköping... å andra sidan finns bättre möjligheter att göra sig av med gammalt strö! Då får man spela på de nya fördelarna och HELA buren är numera hölåda, till alla sorkarnas oförställda glädje.

Helst hade jag velat ha hyllorna fastsatta med gångjärn för att göra burstädning lättre, men för stabilitetens skull blev det nödvändigt att skruva fast dem. Skitsamma egentligen, de ska bara bo i den här buren tills jag vet var vi kommer bo de närmaste åren, då ska vi naturligtvis bygga en som passar det utrymmet optimalt :)



Och sen två bilder på Bosse som saknar julpyntet litegrann, i allafall det julpyntet man kunde sova i...