fredag 28 september 2012

Om spån

När jag började kolla upp det här med marsvin stod det fullständigt klart för mig att hålla marsvin på spån, det var marsvinsägarens motsvarighet till att bjuda treåriga barn på cigg. Ja, jag tittade mest på amerikanska och engelska sidor... Hur som helst så var ju fleece så mycket finare och gulligare så det var så det blev. Ganska snart insåg jag att fleece och hö i hög-form inte riktigt funkade och riktigt så amerikansk att jag skaffade hö-häck ville jag inte bli. Då infördes hölådan och det funkade fint att ha toa-lätt i botten där. Det stora problemet med toa-lätt är att det väger bly och är rätt dyrt om man köper det i förpackningarna som säljs i vanliga affärer. Att fylla en hel burbotten (eller, som hemma hos oss, en undervåning) med toa-lätt en gång i veckan skulle dels kräva ett smärre banklån och dels orsaka ryggskott när burskräpssäckarna skulle hivas. Jag testade andra alternativ. Hampaströet från Granngården som kallas Lättströ var okej, men var rätt mickligt att få tag på i Göteborg. Jag tyckte inte att det kändes riktigt försvarbart att köra till Uddevalla för att köpa strö... Tungt var det också. Kartongströet stl-strö funkade, men bitarna var stora så det behövdes ett väldigt tjockt lager för att sorkarna inte skulle trampa igenom till burgolvet. Dessutom kändes det trist att inte kunna skaka myspåsar etc på gräsmattan eftersom den då blev prydd med blöt kartongkonfetti. Så var jag då framme vid spånalternativet.

Livsmedelsbutikens spånlimpor imponerade inte. Dels var det dyrt, smuligt och trist och dels fick man lägga typ tio minuter på att sönderdela varje hårdpackad limpa. På djuraffärer hittade jag större spånpaket som var något bättre, men på Hornbach hittade jag en storbal med vad de kallade "dammfritt spån". Ur balsynpunkt var det svindyrt, nästan 200 kr per bal, men jämfört med toa-lätt eller ica-spån är det ju inte farligt. Hornbachspånet har den fördelen att det funkar lite som kattsand, man kan ganska lätt plocka bort blöta hörn och fläckar och sen återanvända det som är torrt. Hornbachspånet ser ut som små flisor, men jag upplever inte att det fastnar i sorkarnas rumpor eller så. Nu täcks ju spånet rätt fort med hö hos oss, men ändå.

Hornbachspån
 Ett annat spån jag gillar är det som säljs hon Naturnära i Göteborg. Det kostar typ 70 för en bal och är ljust och fint (återigen, kanske en inte alltför viktig faktor eftersom man bara ser höet efter typ en timme...) och har stora flagor. Jag tycker inte att det dammar mer än det "dammfria" hornbachspånet men det är svårare att punktstäda så det är inte lika drygt.

Naturnäraspån
Tänk så mycket man kan ha att säga om spån och strö... Ja, och angående det där med att spån skulle vara skadligt för marsvins andning och torka ut deras tassar? Det är nog delvis sant på samma sätt som vi människor är olika känsliga för olika saker och lukter. Eftersom jag köper spån i bal och inte bor i någon stor lägenhet förvaras balen i källarförrådet. Jag brukar hälla upp spån nog för en burstädning i papperskassar i förväg och upplever att det vädrar ur en del trälukt (det som vi tycker luktar så gott med spån är det som kan irritera vissa sorknäsor). Vad gäller tassarna så verkar det funka i alla fall för min kvartett att ha spån under hö. Det är bara under en väldigt begränsad tid som spånet syns i buren. Även om jag lägger in höet i en hög i den nystädade buren på kvällen så har sorkarna till nästa morgon förvandlat högen till en heltäckningsmatta av torkat gräs. Summan av allt babbel är alltså att det är skillnad på spån och spån och sork och sork. Just nu fungerar spån (i kombination med vetbed på övervåningen) bra för oss!

onsdag 12 september 2012

En vanlig dag på jobbet.

Sorkkvartettens konsultbolag Sorkklipp AB utför som sagt gräsklippnings- och ogräsjobb för sorkmormor och dennes granne. Jag tyckte jag var oerhört fiffig när jag en dag satte hagen runt två buskar och lät dem klippa sånt som gräsklipparen inte kommer åt. De får äta långa fina grässtrån och jag slipper ta fram kantsaxen. En klassisk win-win! Det fortsatte vara en oerhört fiffig idé tills svartjobbarna skulle infångas... Hur lätt tror ni det är att fånga in fyra sorkar som gömmer sig i ölandstok och vinbärsbuske? De kunde springa igenom busken, det kunde inte jag...

söndag 2 september 2012

Gräsvideo

MVI 1604 from cavycritters on Vimeo.

Sorkkvartetten är som sagt utomhus så mycket det bara går. Fyra marsvin både äter och bajsar en hel del så även om hagen är stor måste den flyttas efter varje betesdag. Jag använder dels hagen jag köpte förra året som används när jag inte kan hålla uppsikt över dem hela tiden och dels lite ihopplockade galler som jag använder om jag kommer hålla mig i närheten (eftersom det är svårt att få till ett säkert tak på en stor inhägnad). Tunnlarna ställde jag ut så snart jag filmat klart. Det blir rätt trist sorkfilm att titta på fyra kartongtunnlar i 90 sekunder...